За туриста

Куба

Разплащания: В Куба към момента имат две официално действащи валути. Едната - CUC, е абревиатурата на peso convertible. Другата е peso cubano или moneda nacional или съкратено CUP. CUC е по широковъзприета и предназначена основно за туристите. В CUP кубинците получават месечните си възнаграждения, заплащат срещу минимална сума месечните си дажби храна, режийни, таксита и други, като 1 CUC = 24 CUP.
Предпочитаната валута за обмен е ЕВРО, като 1€ се равнява между 1,03 CUC до 1,30 CUC (курса е променлив във времето). Долари също се приемат за обмен в бюрата, но те се облагат с допълнителна такса между 10 и 20% (мени се ежедневно) и са по-неизгодни. След като обмените пари в  CUC, по желание можете да обмените и някаква малка сума в CUP - в тази валута можете да пазарувате примерно храна, вода, алкохолни и безалкохолни напитки от улицата и пазарчетата, или да се храните в малки местни заведения (без Хавана), като така ще Ви е по-изгодно. Внимавайте с цените в магазините - често срещано е цените да са обявени в CUP, а да извършите плащането в CUC.
Извършвайте обмена на валута само в банките (от 09:00ч до 15:00 ч) или в обменните бюра (CADECA), винаги с представяне на паспорт. В някои хотели също предлагат тази услуга, но внимавайте за курса. Никога не обменяйте пари на улицата.

Кредитни карти: Това е предпочитаният вариант за Куба. Приемат се основните международни кредитни карти, при едно условие: не трябва да бъдат издадени от американски банки или от техни филиали. При всяка една операция се взема комисион в размер на 3% по отношение на щатския долар. Най-добре направетае справка в банката Ви, дали ще можете да ползвате картата на територията на Куба.

Сувенири: Кубински цигари (най-различни видове); бижута от черен кристал, слонова кост, перли; кубински ром (3, 5, 7-годишен); кубинско кафе; дървени фигурки в африкански стил; сувенири от бамбук, морски раковини и други материали; традиционна кубинска риза.

Здраве и безопасност: Куба е безопасна страна. Разходките в града по всяко време не представляват опасност. Престъпността не е на високо равнище, но въпреки това е необходимо спазването на елементарни мерки за безопасност, особено в Хавана нощно време.

Най-сериозна опасност в Куба представлява слънцето. Лесно можете да получите сериозно слънчево изгаряне даже и в облачно време, затова задължително използвайте слънцезащитни кремове с висока защита.

На практика не сте застрашени от ухапвания от комари и насекоми в Куба. Акули и други големи риби също не представляват опасност, тъй като плажовете са защитени от коралови рифове, непроходими за тях. Особена опасност може да представлява медузата "португалски кораб", която понякога вятърът придвижва в плитките води.
Къпането при насипи и на диви плажове не се препоръчва без инструктор. Дъното на тези места често е покрито с остри корали и морски таралежи. Освен това сред коралите често са скрити змиорки.

Не е препоръчително да се пие вода от чешмата. Съветваме ви на екскурзии и разходки да вземете със себе си питейна вода. В държавните ресторанти, както и в ресторантите на хотелите, не би следвало да се притеснявате за качеството на храната. Въпреки това в кафетата или ресторантите с ниски цени качеството на продуктите може да не бъде на достатъчно високо ниво.

Електричество: в Куба електромрежата е с напрежение 110 волта, въпреки че в много от съвременните хотели е 220 волта. Препоръчва се да носите адаптор за преход от 110 на 220 волта.

Хотели: Хотелите имат право да помолят гостите да напуснат хотела в случаи на пиянство, хулигански прояви, аморално или провокативно поведение. Като правило, никой друг хотел няма да ги приеме и имиграционните служби ще ги депортират от страната. Освен това съответното лице попада в черен списък и не може повторно да пребивава на територията на Куба.

При желание на туристите и при наличие на възможност у хотела, биха могли да удъжат престоя си в стаята след часа за освобождаване срещу допълнително заплащане.

Загуба на вещи: Никое учреждение не носи отговорност за забравени или изгубени вещи на обществени места. Поради тази причина се препоръчва отговорно да се отнасяте към вещите си когато ги оставяте на плажа, в ресторантите, в автобусите след екскурзии или трансфер и т.н.

Транспорт: Ползването на обществен междуградски траспорт в Куба не е добър вариант: ориентирането е трудно, а качеството му е лошо. Препоръчва се използването на такси. За придвижване в рамките на курортите съществуват различни надеждни видове транспорт като туристически автобуси, влакове, карети с коне, мотопеди, велосипеди, такси.

Бакшиши: В Куба е прието даването на бакшиши. Разбира се, не е задължително, но ако клиентът е останал доволен, това е признак на добър вкус. Важи за пиколата, сервитьорите в баровете и ресторантите, камериерите в хотелите, шофьори и гидове. Няма конкретно определен размер.

Митница: При износ на чужда валута, непревишаваща равностойността на 3000 щатски долара, е необходимо да се попълни митническа декларация. Ако равностойнността на сумата е между 3001 и 10000 щатски долара, трябва да се представи документ за вноса или покупката на валутата.
Вносът и износът на чужда валута не е ограничен, както и на националната.

Ограничения при заминаване: 
Цигари: можете да изнесете 20 броя пури без документ. Ако количеството надвишава 20, трябва да имате свидетелство от магазина за закупуването им. Общата сума не трябва да превишава 2000.00 СUС.
Ром: без ограничение. 
Кафе: без ограничение.
Картини: ако картината е регистрирана във фонда за изкуства на страната, е необходим документ за придобиването й. Ако не е наличен такъв, трябва да се закупи (стойността му е 7.00 СUС).
Препарирани животни: нужен е сертификат от магазина за закупуването.
Корали: изнасянето им в чист вид е забранено; за изделия от бели корали сертификат не е необходим, а за такива от черен корал се изисква.
Храни: вносът и износът на хранителни продукти е забранен.

Полезни телефони: 
Телефон на офис на TEZ TOUR: +53 45 662062 
Посолство на Република България в Хавана: +537 204 67 66; +537 204 67 68, дежурен телефон в извънработно време: +53 5 286 24 49
Национална полиция: 82-0116
Пожарна: 81-1115
Бърза помощ: 24-2811

 

Полезна информация за вашето пътуване:

Преди вашия полет: проверете наличието на следните документи: задграничен паспорт, ваучер, застрахователна полица, самолетен билет, при необходимост нотариално заверено пълномощно, в случай, че пътува дете, както и свидетелство за раждане. Обърнете внимание на вашия самолетен билет и проверете летище/терминал и време на излитане.

На летището за излитане за/от Куба: Проверете номера на вашия полет на информационното табло и отидете към номер на гише за регистрация, оказано на таблото. При чекиране покажете задграничен паспорт и билет. Поставете багажа си на лентата за регистрация. Вземете бордната си карта. Обърнете внимание на номера на изхода и времето за качване на борда на самолета (в бордната карта са обозначени с: GATE, време - TIME).
Приминете съответния паспортен и митнически контрол и отидете до залата за заминаващи, където изчакайте обявяването на качването в самолета.
При превоз на животни или растения е необходимо да се премине съответния ветеринарен/фито контрол.

При пристигане на летище Хавана/Варадеро: При пристигане на летище Хавана/Варадеро първо попадате в зоната за паспортен контрол. Преминете паспортен контрол (покажете задграничен паспорт, с валидност не по-малко от един месец от момента на напускане на страната.
Внимание! В Куба не се поставя печат в паспорта с датата на пристигане.
Изчакайте получаването на багажа си. На монитора над лентата за багаж е указан номера на полета, от който е преминаващият по лентата багаж. Преминете в залата за пристигащи, където ще бъдете посрещнати от представител на TEZ TOUR. Ще го познаете по униформата (жълта риза, синя вратовръзка и сини панталони/пола) и папка с лого TEZ TOUR. Предайте ваучара си на гида (1 екземпляр). Той ще ви даде кратка информация и ще ви съобщи номера на автобуса за трансфера и точното място, на което е паркиран. Отидете до паркинга, намерете нужния ви автобус (номерът на автобуса е указан на предното стъкло), обърнете се към гида, съпровождащ автобуса, като съобщите фамилията си, поставете багажа си в багажното отделение.

Трансфер: Трансферът от/до летището до хотела се извършва с комфортни автобуси на кубинската фирма Гавиота. Внимателно изслушайте информацията, която съпровождащият гид (трансфермен) ще съобщи по пътя до хотела. Той ще ви информира за времето на информационната среща, която ще имате с вашият хотелен гид.

Настаняване в хотела: Отидете на рецепция, където ще ви дадат регистрационна карта. Запълнете регистрационната карта на английски език. Предоставете попълнената карта, ваучер (1 екземпляр), задграничен паспорт (задграничният паспорт ще ви бъде върнат след копирането му, уточнете на рецепция кога можете да го получите). Изчакайте настаняването. То се извършва в 16.00 часа. Ако желаете по-ранно настаняване от указания час, е необходимо предварително да резервирате стаята за предишния на пристигането ден (например, ако пристигате в Куба в 5 часа сутринта на 10 септември, за да не трябва да изчаквате до 16.00 часа, необходимо е да резервирате стаята не от 10-ти, а от 09-ти септември. В този случай хотелът ще ви настани веднага при пристигането ви. При настаняване ще ви бъде даден ключ за стаята и карта за кърпите. След настаняване в стаята се запознайте с предоставената от хотела информация. Обърнете внимание на това кои услуги са платени, както и каква е цената им (обичайно информацията се намира в папка на масата или на нощното шкафче).

Среща с хотелския гид: Времето на срещата ще ви бъде съобщено от трансферния гид (трансфермен) по пътя към хотела. В уречения час се насочете към лобито на хотела, където ще ви чака представителят на фирмата. На срещата вземете със себе си задграничен паспорт, ваучер, билет за обратния полет.
За всички възникнали въпроси и проблеми по време на престоя се обръщайте към хотелския гид или към рецепцията на хотела. Координати на гида (име, мобилен телефон) и часовете, в които той посещава съответният хотел, са указани на информационен щанд или в информационна папка TEZ TOUR в лобито на хотела.

Напускане на хотела: В деня на напускане е необходимо до 12.00 часа да освободите стаята си, да върнете ключа за стаята и картата за хавлии на рецепция. Багажа си можете да оставите в стаята за съхранение на багаж, ако хотела разполага с такава. С цел избягване на усложнения, молим да се явите в указаното време за трансфер.При настъпване на събитие, налагащо използването на услугата Асистанс към застраховка Помощ при пътуване, е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да уведомите асистиращата компания и да съгласувате разходите. Ако НЕ СЕ СВЪРЖЕТЕ с нея, ГУБИТЕ едно от основните предимства на застраховката – да бъдете насочени към най-удачното лечебно заведение и да не заплащате нищо лично – разходите се уреждат директно от Застрахователят към лечебното заведение, със съдействието на асистиращата компания.

Денонощен дежурен телефонен номер на асистиращата компания, на който трябва да регистрирате застрахователно събитие, ще намерите в застрахователната полица.  При неспазване на указанията и при липса на контакт между Вас с асистиращата компания, Застрахователят ще ограничи лимитът за разходи за лечение до 150 евро!Поставете флага на нужната точка на картата
OK
За удобство на потребителите, предоставянето на персонализирана информация, запазване на личните предпочитания и настройките на сайта, нашият уебсайт използва cookie и други аналогични технологии. За да използвате сайта, трябва да потвърдите съгласието си за използването на тези технологии. Детайли
Приемам