За туриста

Италия

На летището при напускане на България:

 1. Сверете информацията за Вашия полет с тази на информационното табло и отидете до гишетата за регистрация, указани на таблото. На гишето покажете своя международен паспорт.
 2. Предайте своя основен (регистриран) багаж.
 3. Получете своята бордна карта. Обърнете внимание на номера на изхода и часа на бординг в самолета (GATE / TIME).
 4. След регистрацията продължете към контрол по безопасност, Паспортен контрол (митница), където показвате паспорт и бордна карта, след което изчакайте до часа за качване на борда на самолета в съответната зона за международни полети.

При пътуване с домашни любимци или растения е необходимо да се премине ветеринарен / фито контрол.

При пристигане в Италия:

 1. Минете през паспортния контрол (покажете паспорт, виза)
 2. Вземете багажа си от лентовия транспортер, до който върху електронното табло ще бъде изписан номера на Вашия полет.
 3. След като вземете багажа си, преминете през митнически контрол. Ако в багажа си имате предмети, които подлежат на деклариране, преминете през червения коридор, а ако нямате такива предмети, може да преминете през зеления коридор.
 4. На изхода от митническата зона в залата за пристигащи ще Ви посрещне представител на TEZ TOUR.
 5. Съобщете на представителя Вашата фамилия, името на екскурзионната програма (ако пътувате по екскурзионна програма) или името на Вашия хотел.
 6. Представителят на Тез Тур ще Ви информира за сборното място на групата или номера на Вашия автобус за трансфера.
 7. Отпътуването на автобуса е след събиране на всички туристи.
 8. Внимателно изслушайте информацията, която съпровождащият (трансфермен) ще Ви съобщи по пътя за хотела.

При пристигане в хотела:
Процедурата за настаняване варира в зависимост от хотела, но обикновено е следната:
1. Отидете на рецепция и дайте на администратора Вашия документ за самоличност и ваучер (1 екземпляр).
Администратора може да Ви поиска:

 • да попълните регистрационен картон на английски език.
 • да поиска Вашия документ за самоличност за да го ксерокопира (уточнете на рецепцията, кога ще можете да вземете паспорта си).
 • да поиска копие на Вашата кредитна карта като гаранция

Настаняването в голяма част от хотелите е след 12:00 ч., но понякога в някои градски хотели може да е между 14:00 и 16:00 часа, а в хотели в морските и ски курортите и по-късно, до 17:00 часа. В този случай можете да оставите багажа си в стаята за съхранение на багаж в хотела. В случай на проблеми с настаняването е нужно да се свържете с представител на Тез Тур.
След настаняване в стаята се запознайте с предоставената от хотела информация. Обърнете внимание на това кои услуги са платени и на какви цени са (обичайно информацията се намира в папка на масата или нощното шкафче).

По време на престоя в хотела:
Не забравяйте своевременно да заплащате сметките за допълнителните услиги в хотела, които сте ползвали като: телефон, мини-бар, пране, химическо чистене и т.н. Преди да използвате дадена услугата препоръчваме да разберете колко струва. В случай на възникване на конфликтна ситуация с хотела или ресторанта (например, отказ за заплащане на услуги), администрацията има право да действа в съответствие с италианските разпоредби и закони.
В италианските хотели няма стаи за гладене, а ползване на ютия в стаята е абсолютно забранено. Преди да дадете вещите си за пране, проверете срока на изпълнение на поръчката (обикновено, срока е най-малко 24 часа).
Хотелите често са разположени в исторически сгради и стаите от една и съща категория може да варират в оформлението, размера и пр.
Хотели често в историческа сграда, стаите са на една и съща категория, може да варира в оформлението, размер и т.н.
При резервация на единична стая, независимо от доплащането за единично настаняване, стаите са със значително по-малки размери от стандартните двойни стаи.
Пушенето в общите части на хотелите (фоайе, ресторант, бар) е забранено. Хотелите разполага с множество стаи за непушачи.

Храна в хотелите:
Промяна на менюто по време на закуска и вечеря по искане на туристите, както и поръчка на допълнителни ястия и напитки, се заплащат допълнително. Нужно е предварително да се подготвите за спецификата на храната в италианските хотели: закуската в хотелите е традиционно "континентална", т.е. много лека, състояща се обикновено от кафе / чай, кифли, конфитюр и масло, може да има и нарязани колбаси и сирене, кисело мляко, плодове, зърнени закуски. Вечерите в хотелите са по-богати, като напомнят на три-степенно меню. Напитките не са включени в стойността на вечерята, освен ако предварително не са били обявени в програмата.

Екскурзии и трансфери:
Групови екскурзии и трансфери: заявените и заплатени предварително услуги, като екскурзии и трансфери, се провеждат в часовете указани в програмата или във ваучара. Допълнителна информация за часовете на отпътуване може да получите от представителя на място (възможни са промени в часовете при конкретни обстоятелства: промяна на разписанието на полет, трафик и др.)
Индивидуални екскурзии и трансфери: за всяка индивидуална услуга се издава отделен ваучер, в който се посочват ден и час, сборен пункт, както и телефон за контакт на който можете да се обаждате при възникване на проблеми и въпроси.
Индивидуални екскурзии в музеи: входните билети се заплащат на място. В голяма част от туристическите обекти е възможно да се наложи да се чака на опашки, като това ще се отрази на времетраенето на екскурзията (възможни са дълги опашки в музея във Ватиката, галерия Уфици и др.).
Индивидуални трансфери: времето за изчакване на летището е 2 часа след времето на кацане на съответния полет, съгласно разписанието. При закъснение повече от 2 часа трансфер е възможно да не бъде предоставен. Ако не можете да намерите наш представител, който да Ви очаква с табелка, е нужно да се обадите на телефонните номера посочени във ваучера Ви. По правило съпровождащия Ви по време на трансфера е рускоговорящ, а водача на превозното средство е англо или италианско говорящ.
Компанията и нейните представители, трансфермен и екскурзовод, както и администрацията на хотелите не носи отговорност за оставени вещи в автобусите, забравени вещи в хотела или на други обществени места.

Среща с хотелския гид (за почиващите в курортите)
По време на трансфера от летището до хотела, трансфермена ще Ви съобщи часа на срещата с хотелския гид. В определеното време Ви каним да дойде на срещата с хотелския гид, който ще Ви очаква във фоайето на хотела (в някои хотели има отделно помещение за инфо-срещи). По време на срещата е добре да носите със себе си паспорт, ваучер, билет за връщане.
Ако имате някакви въпроси и проблеми, моля свържете се с Вашия представител (хотелския гид) или се обърнете към рецепцията на хотела. Координати на гида (име, мобилен телефон), ще получите по време на информационната среща. Моля, имайте предвид, че хотелския гид не се намира непрекъснато в хотела, а можете да се свързвате с него по телефон, който ще Ви бъде даден по време на инфо срещата.

Внимание! В някои региони на Италия Tез Тур няма оперативно обслужване. Предоставянето на информация на туристите се осъществява по телефон, който е посочен в пакета с документи.

 

В деня преди обратния полет:

 • Проверете на рецепция дали имате неплатени сметки за допълнителни услуги (мини-бар, телефон и др.) и при наличието на такива, моля извършете заплащането.
 • Един ден преди деня на отпътуване от хотела представител на Тез Тур ще изпрати информация по факс за часа на тръгване от хотела за трансфера към летището.

Напускане на хотела:

 • В деня на заминаване е необходимо да освободите стаята до 09:00 – 11:00 ч. и да предадете ключа на рецепция, като можете да оставите багажа си в помещението за съхранение на багаж в хотела.
 • За да се избегнат усложнения, моля да не закъснявате за трансфера към летището и да бъдете във фоайето на хотела в указания за това час.

На летището за обратния полет:
При пристигане на летище:

 1. Отидете на гишето за регистрация, на което е указан Вашият полет (номера на гишето Ви съобщава съпровождащият трансфермен по време на трансфера към летището).
 2. Регистрирайте се за полета с представяне на паспорт/лична карта и предайте своя багаж. . Ако искате да получите суми от закупени TAX FREE стоки е нужно след регистрация за полета до отидете до табелката "TAX FREE" (в този случай е необходимо да имате при себе си купените вещи, паспорт, бордна карта и чек TAX FREE). Връщането на парична сума се идвършва след паспортен контрол на касата, разположена до DUTY FREE.
 3. След получаване на бордната си карта обърнете внимание на информацията за номера на изхода (GATE) и времето за отвеждане към самолета (TIME).
 4. Преминете паспортния контрол (с представяне на паспорт/лична карта)
 5. Отидете в залата за заминаващи, където очаквате обявяването на своя полет.


Поставете флага на нужната точка на картата
OK
За удобство на потребителите, предоставянето на персонализирана информация, запазване на личните предпочитания и настройките на сайта, нашият уебсайт използва cookie и други аналогични технологии. За да използвате сайта, трябва да потвърдите съгласието си за използването на тези технологии. Детайли
Приемам