За туриста

ТАЙЛАНД

Полезна информация: На летището в Самуи, след получаването на багажа, гостите трябва да изминат 100 м по Z-образния коридор съединяващ залата за багаж със залата за посрещане и паркинга. Гидовете чакат туристите около табелата "meeting point".

В хотела: По въпроси, свързани с настаняването в хотел, избора на екскурзии, графика за заминаването от хотела и др., моля да се обръщате към своя екскурзовод. Мобилният телефон на екскурзовода ви можете да намерите на информационното табло на TEZ TOUR в хотела. При отсъствие на представител от фирмата, обаждайте се на следния телефон в Патая: +66 (81) 864 15 79. При наличие на забележка “младоженци” във ваучера хотелът може да помоли да покажете свидетелство за брак.

Транспорт: Преди всичко ви съветваме да се снабдите с карта на града ( която може да намерите почти във всеки хотел. Обезателно преди да излезете в града, вземете с себе си картичка на своя хотел. Оставете паспорта и други ценни документи в хотела, най – добре в сейфа; достатъчно е да носите в себе си ксерокопие на паспорта. Ако трябва да поръчате такси в Банкок, използвайте колите с надпис TAXI – METER (сами ще се убедите, че те спазват показанията на брояча), освен това можете да вземете мототакси, така нареченото “Тук-тук” (плащане по договаряне ). Ако сте изпуснали местния самолет, пререгистрирайте билета си за следващия полет на гишето на местната авиокомпания (ако има свободни места). Тази услуга е безплатна.

Пари: Паричната единица на Тайланд е таландския бат. Един бат е равен на 100 сатанга. Един щатски долар е равен приблизително на 42 бата. Използват се банкноти по 10, 20, 50, 100, 500 и 1000 бата. В някои чейндж-бюра не приемат американски долари емитирани през 1990 и 1993 г.

Климат: Тайланд се намира в зоната на тропичния климат. Средната температура в Баргкок е +28°С, като температурата варира от + 32°С през април до + 25°С през декември.

Електричество: В цялата страна се използва електромрежа с напрежение 220 волта. Не е лошо да имате със себе си адаптор “Европа – Азия”.

Здраве: Не се препоръчва да пиете вода от водпровода без да е изварена, нито да се мият плодове с тази вода. Използвайте пречистената бутилирана вода, която почти всички хотели предлагат безплатно. Желателно е да не купувате храна от търговци на улицата или на плажа, тъй като има опасност от хранителни отравяния. Внимавайте с употребата на много охладени напитки (особено с лед) през горещите дни. Възможни са простудни заболявания. Обръщайте внимание на качеството на леда, който се слага в напитките. По-добре е да се откажете от него, тъй като може да е приготвен от водопроводна вода. Пазете кожата си от изгаряния. Дори при краткотраен престой на слънце винаги използвайте слънцезащитни средства и шапки. Ако сте станали жертва на нещастен случай, обадете се в клиентската служба на вашата застрахователна компания (телефонът е посочен в съответната застрахователна полица) и уведомете за вашия случай. След това се обърнете към лекар. Пазете касовите бележки след заплащане на медицинските услуги, за да си възстановите разходите чрез застрахвателната фирма.

Етикет: Когато общувате с тайландци, пазете спокойствие и се усмихвайте. Тук гневът се смята за израз на грубост и лошо възпитание. Недопустимо е да се изразява каквото и да било пренебрежение към тайландската монархия или към кралското семейство. При посещение в Кралския дворец не се разрешава твърде открито облекло (с открити рамене, колене, пети). Преди да влезете в храм, където се съхранява изображение на Буда, а също така ако влизате в частния дом на някой тайландец, е задължително да събуете обувките си. Не е прието публично да се изразяват чувствата между мъжа и жената. В никакъв случай не бива да докосвате един тайландец по главата, дори и от най-добри подбуди.

Кухня: В тайлнадските ресторанти е представена кухня от различни краища на света: тайландска, китайска, италианска, индийска и т.н. В Бангкок, Патая или Пукет има ресторанти за бързо хранене като McDonald’s. Повечето хотели предлагат американска, английска и европейска закуска. Напитките на закуска са безплатни, а по време на обяд или вечеря се заплащат допълнително. Вечерята може да е на шведска маса или по меню по усметрение на администрацията на хотела.

Престъпност: Нивото на престъпността в Тайланд нарасна. Не се пreпоръчва из града да се носят оригинални документи, само копия от паспорт, както и да не се носят много пари. Препоръчва се да се вземат мерки срещу джебчийството на по-оживените открити пазари, както и по улиците на града, където са най-популярни кражбите с мотори.

Заразни заболявания: За български граждани не се изискват никакви ваксини при влизане в страната.

Телефони: За да се обадите от Тайланд в България, трябва да изберете 001-359 + телефона на абоната. Туристическа полиция: (66 2) 282 11 43 за Бангкок и (66 38) 425 937 за Патая.

Напускане на Тайланд: Обикновено хотелските стаи се осбобождават в 12 часа. Половин час преди да напуснете хотела, не забравяйте да платите сметките си за ползвания мини-бар, ресторант, телефон и т.н. Прието е да се дава бакшиш на обслужващия персонал в хотелите (1-2 $), на келнерите или онези служители, които ви обслужват добре. В ресторантите обикновено се оставя бакшиш от 10 % от стойността на сметката. Регистрацията на летището започва 2 часа преди полета. При регистрация на излитащия полет задължително платете летищната такса (често за целта има специални автомати) – в Бангкок цената е 500 бата, в Утапао – 400 бата. Трябва да сте уведомени, че от Тайланд е забранен износа на изображения на Буда (освен такива, които се закачат на врата). Забранен е износа на антики, скъпоценни камъни, платина. За износа на накити от благородни метали трябва да имате у себе си сертификат, който при покупката се издава от магазина.При настъпване на събитие, налагащо използването на услугата Асистанс към застраховка Помощ при пътуване, е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да уведомите асистиращата компания и да съгласувате разходите. Ако НЕ СЕ СВЪРЖЕТЕ с нея, ГУБИТЕ едно от основните предимства на застраховката – да бъдете насочени към най-удачното лечебно заведение и да не заплащате нищо лично – разходите се уреждат директно от Застрахователят към лечебното заведение, със съдействието на асистиращата компания.

Денонощен дежурен телефонен номер на асистиращата компания, на който трябва да регистрирате застрахователно събитие, ще намерите в застрахователната полица.  При неспазване на указанията и при липса на контакт между Вас с асистиращата компания, Застрахователят ще ограничи лимитът за разходи за лечение до 150 евро!Поставете флага на нужната точка на картата
OK
За удобство на потребителите, предоставянето на персонализирана информация, запазване на личните предпочитания и настройките на сайта, нашият уебсайт използва cookie и други аналогични технологии. За да използвате сайта, трябва да потвърдите съгласието си за използването на тези технологии. Детайли
Приемам