За туриста

ОАЕ/Дубай

Визов режим: от 22.03.2014 г. отпада изискването за предварително издаване на визи за български граждани, пътуващи за ОАЕ / Дубай, а визите се издават на място при пристигане, без да се заплаща такса за това /международният паспорт  трябва да е валиден минимум 6 месеца след датата на отпътуване от ОАЕ/. Българските граждани, притежатели на дипломатически и служебни паспорти, пътуват до ОАЕ с предварително издадени визи.

Време: Зимата – 2 часа напред, спрямо България, а лятото 1 час, тъй като в ОАЕ няма преход от зимно към лятно време.

Почивни дни: В петък и събота държавните институции са затворени. Почивен ден в офисите на частните компании е петък. В банките четвъртък е половин работен ден (до 12:00 ч.) Магазините, търговските центрове и центровете за забавления и развлечения работят без почивни дни.

Валута: Местната валута на ОАЕ е дирхам. 1 дирхам = 100 филси. В Емирствата можете да пазарувате стоки, плащайки в щатски долари или дирхами (AED-Arab Emirates Dirham). Разплащанията във валутата на ОАЕ са по-удобни и по-изгодни. Можете да купите местни пари във всеки обменен пункт, но в центъра на града курсът е по-изгоден, от колкото при обмяна в хотела. 1 щатски долар е равен на 3,67 дирхама. Обикновено банките са отворени от 08:00 ч. до 13:00 ч. от събота до сряда. Някои работят и от 16:00 ч. до 18:30 ч. В четвъртък банките са отворени от 08:00 ч. до 12:00 ч. Обменните пунктове са отворени от 08:30 ч. до 13:00 ч. и от 16:30 ч. до 20:30 ч.

Лекарства: Преди пътуването си подгответе аптечка за първа помощ, която ще Ви помогне при леки неразположения, ще Ви спести време за търсене на нужните лекарства и ще помогне да избегнете проблеми при общуването на чужд език; освен това, повечето лекарства в различните страни могат да имат други наименования. Препоръчваме да носите: болкоуспокояващи и лекарства за сърдечно-съдови заболявания; лекарства за стомашни проблеми / киселини / срещу гадене и прилошаване в транспортно средство; средства срещу ухапване на насекоми; превързочни материали; водоустойчив лейкопласт; презервативи; капки за очи; слънцепредпазни лосиони и средства за поддържане на кожата след излагане на слънце.

Магазини: Широкият избор на стоки и достъпни цени е основната причина, поради която мнозинството от хората се запътват към ОАЕ. Не напразно наричат Емирствата „рай за купувачите”. Свободните търговски зони и ниските мита гарантират процъфтяването на бизнеса в държавата. Главни центрове на търговия са Дубай, столицата Абу Даби, Шарджа и Аджман. В автосалоните на Дубай е възможно евтино да придобиете автомобил, в златарските магазини изделията от злато се продават на цената на световния пазар (цените в Дубай са едни от най-ниските в света), в другите магазини можете да купите мебели от всякакви държави, бяла и черна техника, компютри и електроника. В бутиците винаги е уместно да се поиска отстъпка, дори и ако на входа има надпис «фиксирана цена». Работното време на повечето търговски центрове е от 10:00 до 22:00 от събота до четвъртък. В петък – от 14:00-16:00 ч до 22:00 ч. Шопинг фестивал се провежда в Дубай всяка година през януари и февруари и привлича с потресаващи намаления, обширни развлекателни програми и различни лотарийни игри.

Ресторанти: Арабската кухня е една от най-сложните и изискани. Повечето добри ресторанти са разположени в хотелите. В ОАЕ има и много бюджетни заведения – тези за бързо хранене от типа на популярните KFC и Макдоналдс.

Метро: Едно от най-удобните средства за придвижване в Дубай, особено в час-пик. Цената на билета в зависимост от продължителността на пътуване и класата на вагона варира от 1,80 дирхам (≈0,5 USD) до 5,80 дирхам (≈1,6 USD). Използва се смарт-карта, която може да се презарежда чрез автомат или на каса. Билетите се проверяват на входа и на изхода на метрото.

Медицинско обслужване: Медицинското обслужване е платено. Ако по време на почивката Ви е необходима лекарска помощ, веднага се обърнете към Вашата застрахователна компания. Телефонът на дружеството е посочен в застрахователната полица. Сътрудник на застрахователното дружество ще Ви съобщи към кой медицински център или болница трябва да се обърнете.

Напрежение в електрическата мрежа: Напрежението в мрежата е равно на 220/240 В, честотата на тока е 50 Хц. За електроуреди, произведени в САЩ, могат да бъдат необходими преходници.

Плажове: В ОАЕ има както безплатни обществени плажове, така и платени плажове. На платените цената обикновено е 5 дирхама (те са оборудвани с чадъри и шезлонги-срещу допълнително заплащане). На някои плажове има т. нар. "женски дни", в които посещението им от мъже е забранено. На обществените безплатни плажове в Шарджа е забранено да се показвате по бански (това е възможно само на платените плажове).

Правила на поведение: В ОАЕ, както във всяка друга държава, скромността и сдържаността са норма на поведение, както за местните хора, така и за чуждестранните гости, които трябва да уважават законите, правилата и обичаите на страната, в която се намират. Туристите не е нужно да носят фередже, но все пак Арабските емирства са мюсюлманска страна, и избирайки дрехи за почивката, дамите трябва да избягват мини-поли, дълбоки деколтета и прозиращи рокли на голо тяло. Специално внимание на дрехите трябва да обърнат туристите, посещаващи емирство Шарджа, което е най-консервативно. Прекалено разголена дреха може да Ви създаде проблеми не само с полицията, но и с местните мъже заради неприличните им подмятания. По време на религиозни празници като Рамадан изповядващите други религии трябва да уважават мюсюлманите и да се въздържат от употреба на алкохол, хранене, пушене и шумни развлечения по улиците. Препоръчително е да се носят затворени дрехи в бледи цветове.

Купуване и консумация на алкохолни напитки в ОАЕ: За немюсюлмани алкохолът е достъпен в ресторантите и баровете на хотелите, както и в ресторантите в Дубай, които притежават специален лиценз. Продажбата за консумация извън заведението е забранена. В ресторантите, заведенията за бързо хранене и закусвалните, намиращи се в града (извън хотела), алкохол не се предлага. Пиенето на алкохолни напитки, вкл. бира на обществени места като улична пейка, в парк или на плажа е наказуемо с глоба и дори затвор. Забранено е да се предлага или подарява алкохол на мюсюлмани, както и карането на кола в нетрезво състояние. Ако сте пийнали в ресторанта, бара или дискотеката, излезте тихо от заведението, хванете такси и се приберете в хотела.

Религия: Държавната религия на ОАЕ е ислям, на чиято основа е изградено законодателството на страната.

Сувенири и покупки: Най-разпространени сувенири и покупки са фигурки на камили, изделия от перли и злато, кинжали „ханджар” със сребърна или посребрена ръкохватка и кания, наргилета, кафе по арабски и кафеварки, парфюмерия и ароматни масла, подправки, сладки неща, шалове.

Митнически правила: На един възрастен човек в ОАЕ е разрешено да внесе: до 200 цигари, 40 пури или 2 кг тютюн. Лица, неизповядващи ислям, могат да внесат за лична употреба до 2 л концентрат и същото количество вино. Забранени за внасяне са фото- и видеоматериали, а също така печатарска продукция със съмнително и фриволно съдържание. Категорично е забранено внасянето на наркотици, оръжие, психотропни вещества, някои лекарства. При износ на валута над 10 000 евро на човек или равностойността й в друга валута, е нужно да се представи писмена декларация на митническите органи, както и документ от банката (ако сумата надхвърля 10 000 евро).

Такси: В Дубай може свободно да се ползва услугата такси, като се заплаща според отброената сметка. Първоначалната цена е 5 дирхама в Дубай, 3 дирхама в Шарджа, и след това 2 дирхама на километър. Минималната сметка за такси е 12 дирхама в Дубай и 10 дирхама в Шарджа.

Бакшиш: Ако бакшишът не е включен в сметката, достатъчно е да добавите около 10 % към нея. Желателно е бакшиш да се дава само в случай на добро обслужване.

Препоръки: При пътувания из страната не е задължително да носите паспорт. Достатъчно е да носите ксерокопие на паспорта и визата. Оригиналите по-добре да оставите в сейфа на хотелската стая или на рецепция. Изгубване на паспорта води до големи неприятности, дори арест за срок, необходим за получаване на нов паспорт или за справка от консулството.

Най-подходящи месеци за пътуване в ОАЕ:
Януари-февруари. Шопинг фестивали (Shopping Festivals) в Абу-Даби и Дубай. Почти за месец тези градове се превръщат в гигантски панаири.
Февруари-март. Открит турнир по тенис ATP за мъже и женски турнир WTA (ATP Men’s Tennis Open & WTA Tournament)
Март. Dubai Desert Classic – етап от световния шампионат по голф. Състезание по ветроходство Дубай-Маскат (Dubai to Muscat Sailing Race)
Март-април. Световна купа по конни надбягвания (Dubai Horse Racing World Cup)
Април. Турнир по плажен футбол за професионалисти (Dubai Pro Beach Soccer Tournament)
Юни-септември. Дубайски фестивал «Летни Изненади» (Dubai Summer Surprises)
Ноември. Мото рали «Предизвикателство на пустинята» (UAE Desert Challenge Motor Rally).

Телефони: Международен код на ОАЕ - 971. Кодове на княжествата и градовете: 02 - Абу-Даби, Мусафа, 03 - Ал-Айн, 04 - Дубай, 06 - Шарджа, Аджман, Ум ал-Кувейн, 07 - Рас ал-Хайма, 09 - Фуджейра, Диба, 070 - Корфакан. 050 - мобилен телефон. За обаждане от едно емирство в друго или от стационарен номер на мобилен и обратно следва да се избере: 0 + кода на града + номера на абоната. За да се обадите от хотела в друга страна трябва да изберете „9”, след сигнала да изберете кода на страната (00359 - България), след това кода на града и номера на искания абонат. Такъв разговор можете да поръчате и на диспечер, като завъртите „0”. Обаждането от хотела излиза доста скъпо - минута разговор с България струва около 7 щатски долара.


Генерално Консулство на Република България в Дубай

Адрес: Jumeira Road, Villa №18, Dubai, U.A.E.; P.O. Box 72535
Тел.: +971 4 3442419
Факс: +971 4 3442341
Дежурни телефони в извънработно време: +97143442419
Консулска служба, приемно време: неделя, понеделник, сряда и четвърък 09.30 – 13.00 ч.
Почивни дни: вторник, петък и събота

Е-mail: Consulate.Dubai@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/uae 

Телефони за връзка с TEZ TOUR в Дубай

0 800 839 839 гореща линия (24 часа/7 дни)

Допълнителен номер +971 50 857 82 74

Бърза помощ (Ambulance): 998 или 999
Пожарна (Fire Department): 997
Полиция (Police): 999При настъпване на събитие, налагащо използването на услугата Асистанс към застраховка Помощ при пътуване, е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да уведомите асистиращата компания и да съгласувате разходите. Ако НЕ СЕ СВЪРЖЕТЕ с нея, ГУБИТЕ едно от основните предимства на застраховката – да бъдете насочени към най-удачното лечебно заведение и да не заплащате нищо лично – разходите се уреждат директно от Застрахователят към лечебното заведение, със съдействието на асистиращата компания.

Денонощен дежурен телефонен номер на асистиращата компания, на който трябва да регистрирате застрахователно събитие, ще намерите в застрахователната полица.  При неспазване на указанията и при липса на контакт между Вас с асистиращата компания, Застрахователят ще ограничи лимитът за разходи за лечение до 150 евро!Поставете флага на нужната точка на картата
OK
За удобство на потребителите, предоставянето на персонализирана информация, запазване на личните предпочитания и настройките на сайта, нашият уебсайт използва cookie и други аналогични технологии. За да използвате сайта, трябва да потвърдите съгласието си за използването на тези технологии. Детайли
Приемам